Ikan bekok pembuka selera

Ramai juga yang tertanya-tanya mengapa dipanggil ikan bekok atau ike bekok bagi merujuk kepada ikan yang diproses hasil rendaman bersama garam semalaman sebelum dijemur selama empat jam di bawah sinar matahari.



Ikan bekok dihasilkan daripada pelbagai jenis ikan, namum paling mendapat permintaan ialah ikan bekok gelama, ikan bekok cencara atau ikan bekok konge dan ikan bekok kerisi.


Dengan kata lain, ikan bekok bukan sejanis atau spesis ikan, tetapi ikan yang telah diproses.



Ikan masin makan dengan nasi panas, memang ‘padu’ dan menambahkan selera. Bayangkan penulis begitu berselera menikmati ikan bekok yang terdiri daripada ikan gelama dengan nasi panas semata-mata hingga tidak mempedulikan lauk-pauk lain di depan mata.



Jika nasi ditambah dengan kicap lemak masin, keenakannya sukar diucap dengan kata-kata. Begitulah penangan ikan bekok yang begitu popular dalam kalangan penduduk Kelantan terutamanya di Tumpat.



Ikan bekok atau sebutan sebenarnya bengkak rasanya seperti ikan masin, tetapi ia bukan ikan masin kerana tidak dijemur lama di tengah panas. Apabila dijemur berhari-hari, baru ia menjadi ikan masin.

Rasa istimewa

Selain ikan bekok gelama, ikan bekok cencaru juga menampilkan rasa yang begitu istimewa. Kedua-dua jenis ikan ini yang direndam dengan air garam, akan dijemur atau dikeringkan selama dua hari sahaja, tidak perlu berhari-hari berada di bawah terik mata hari seperti penghasilan ikan masin.



INGIN MENCUBA IKAN BEKOK FRESH DARI KELANTAN??

Order Di Sini:

https://wa.me/+601124014069

https://wa.me/+601124014069

https://wa.me/+601124014069



Comments

Popular posts from this blog

Tips Menulis Matlamat Kerjaya Dalam Resume

What is KEELAT??

Ripple (XRP) is planning on opening an office in Dubai. How significantly will this benefit XRP?