Ikan bekok pembuka selera
Ikan masin makan dengan nasi panas, memang ‘padu’ dan menambahkan selera. Bayangkan penulis begitu berselera menikmati ikan bekok yang terdiri daripada ikan gelama dengan nasi panas semata-mata hingga tidak mempedulikan lauk-pauk lain di depan mata.
Jika nasi ditambah dengan kicap lemak masin, keenakannya sukar diucap dengan kata-kata. Begitulah penangan ikan bekok yang begitu popular dalam kalangan penduduk Kelantan terutamanya di Tumpat.
Ikan bekok atau sebutan sebenarnya bengkak rasanya seperti ikan masin, tetapi ia bukan ikan masin kerana tidak dijemur lama di tengah panas. Apabila dijemur berhari-hari, baru ia menjadi ikan masin.
Selain ikan bekok gelama, ikan bekok cencaru juga menampilkan rasa yang begitu istimewa. Kedua-dua jenis ikan ini yang direndam dengan air garam, akan dijemur atau dikeringkan selama dua hari sahaja, tidak perlu berhari-hari berada di bawah terik mata hari seperti penghasilan ikan masin.
INGIN MENCUBA IKAN BEKOK FRESH DARI KELANTAN??
Order Di Sini:
Comments
Post a Comment